2018: jaar van de superheld

Image

Superhelden in de cinema zijn niets nieuws. Zo vloog Superman in 1978 al over het grote scherm. Maar de laatste jaren worden we overspoeld door comic bookverfilmingen. Of het publiek Iron Man en co. ooit beu wordt is de vraag. Maar dat de hype voorlopig nog niet voorbij is, staat vast. Met de knalprestaties aan de box office van Black Panther en Avengers: Infinity War en momenteel ook Aquaman lijkt 2018 nog meer dan ooit het jaar van de superheld.

DC geeft goede voorbeeld

Begin jaren 2000 tonen films als X-Men en X2 dat films gebaseerd op comics potentieel hebben. Toch wordt het genre niet helemaal serieus genomen. Daar zitten misbaksels als ‘Catwoman’ en ‘Daredevil’ voor iets tussen. Daar lijkt in 2005 definitief verandering in te komen wanneer DC Comics op de proppen komt met een Batman reboot. Christopher Nolan neemt plaats achter de camera en voor de hoofdrollen weet men klinkende namen als Christian Bale, Liam Neeson en Morgan Freeman te strikken. De toon van de nieuwe reeks verschilt enorm van die van de voorgaande films. Het cartooneske van de Tim Burtonfilms maakt plaats voor een grimmige en soms ronduit donkere sfeer. Batman krijgt ditmaal geen tepels op zijn batsuit (nogmaals bedankt Joel Schumacher), wel littekens op zijn ziel want in deze versie kan de held ook wel eens verliezen. De trilogie van Nolan slaat in als een bom. Terwijl Batman Begins, het eerste deel, nog een ‘bescheiden’ 375 miljoen opbrengt, ronden de sequels The Dark Knight en The Dark Knight Rises beiden de kaap van één miljard. Bovendien bejubelen fans én critici de trilogie.

Marvel neemt over

Dat kunnen wij ook moet men bij grote concurrent Marvel gedacht hebben. In 2008 lanceert Marvel met Iron Man de eerste film van het ‘Marvel Cinematic Universe’ (MCU). Er volgen tal van andere films die op één of andere manier met elkaar verbonden zijn. Die aanpak loont. Dat wordt in 2012 al overduidelijk wanneer The Avengers, de eerste film in het MCU die de verschillende helden samenbrengt, maar liefst 1,5 miljard ophaalt aan de box office. De Marvelhelden hebben vandaag nog niet aan succes ingeboet. Integendeel. Het merk is sterker dan ooit. Zowel Black Panther als Avengers: Infinity War verbreken tal van box officerecords .

Black Panther verrast

Begin 2018 wordt Black Panther losgelaten in de zalen. De 18e film in het MCU domineert wekenlang de box office. Hij verbreekt verschillende records en wordt wereldwijd de op één na meest succesvolle film van het jaar. In de Verenigde Staten staat Black Panther zelfs op één. Ongezien voor een film met een bijna volledige zwarte cast en verschillende zwarte medewerkers achter de camera, onder wie regisseur Ryan Coogler (Creed, Fruitvale Station). Black Panther krijgt zeer positieve reviews. Als statement kan de film ook tellen. Het is nog niet lang geleden dat het in Hollywood beschuldigingen van racisme regende nadat ijzersterke films als Selma en Creed schandelijk over het hoofd werden gezien bij de Oscars. Of Black Panther kans maakt op een Oscar, valt nog af te wachten. De film werd onlangs wel nog driemaal genomineerd voor de Golden Globes.

Avengers samen sterk

Enkele maanden na de release van Black Panther volgt Avengers: Infinity War. Die film zou samen met het tweede deel dat in 2019 volgt een soort overgang moeten vormen in het MCU. Verschillende populaire helden zouden de fakkel doorgeven aan de volgende generatie. De trailer wordt 230 miljoen bekeken tijdens de eerste 24 uur. Dat het storm zou lopen in de bioscoop is dan ook enigszins te verwachten. Avengers: Infinity War doet wat Black Panther eerder op het jaar deed.

Record na record wordt verpulverd en slechts 11 dagen na de release staat er één miljard op de teller. Nooit eerder behaalt een film zo snel dergelijke omzet. Uiteindelijk levert Avengers: Infinity War 2,049 miljard op aan de box office. De 19 e film in het MCU is wereldwijd de meest succesvolle film van 2018 en de vierde aller tijden. Star Wars: The Force Awakens behoudt op plaats drie een voorsprong van een kleine 20 miljoen. Avengers: Infinity War wordt de vierde film die meer dan 2 miljard opbrengt en de meest succesvolle MCU- en superheldenfilm.

‘Wan’hoop voor DC

Terwijl de Marvelfilms de afgelopen 10 jaar de box office domineren, loopt het bij DC Comics allemaal wat minder. De films van het DC Extended Universe (DCEU) behalen niet dezelfde box office-resultaten als die van de grote concurrent. Films als Batman v Superman: Dawn of Justice en Suicide Squad worden neergesabeld door de critici. De eerste ensemblefilm in het DCEU Justice League weet ook niet te overtuigen. Wonder Woman vormt een uitzondering. De film over een vrouwelijke superheld (de naam doet het al vermoeden) werd wel gesmaakt door pers en publiek en bracht in 2017 maar liefst 821 miljoen op. Voor hun nieuwste film Aquaman weet DC echter moderne ‘master of horror’ James Wan (Saw, The Conjuring) te strikken in de regiestoel. Wan wist met Furious 7 al 1,5 miljard te scoren aan de box office en stelt ook nu niet teleur. Aquaman blaast momenteel de concurrentie weg en levert binnen de week al ruim 500 miljoen op.

De kleintjes

Met al die kaskrakers zou je ‘de kleintjes’ bijna uit het oog verliezen. Marvel bracht dit jaar ook nog zijn 20 e film Ant-Man and The wasp uit. Die leverde behalve 622 miljoen aan de box office ook weer veel lof op van de pers. Marvelfilms Deadpool 2 (735 miljoen) en Venom (855 miljoen) behoren niet tot het MCU maar kwamen ook uit in 2018. Met nog een kleine 60 miljoen te gaan, lijdt het geen twijfel dat Aquaman de box office top 10 van 2018 zal halen. Hoewel Fantastic Beasts : The Crimes of Grindelwald nog in de zalen loopt en het nog te vroeg is om zeker te zijn, zou het kunnen dat er maar liefst 6 comic bookverfilmingen in de top 10 zullen staan.

Verwachtingen 2019

Of volgend jaar beter zal doen dan 2018 valt nog af te wachten. Dat Avengers: Endgame een monstersucces wordt, staat alvast in de sterren geschreven. Maar eerst is het uitkijken naar de vrouwelijke Marvelheld Captain Marvel die in maart in de zalen wordt verwacht. Later op het jaar volgen nog de nieuwe Spider-Man (Marvel) en Shazam! (DC). De tijd dat enkel geeks naar de bioscoop trokken om hun favoriete helden aan het werk te zien is al lang voorbij. De huidige superheldenfilms spreken een breed publiek aan en weten vaak ook de pers te overtuigen. Voorlopig blijven grote prijzen achterwege, maar misschien komt daar in 2019 wel verandering in.

Cijfers: https://www.boxofficemojo.com

DM

een reactie toevoegen

login