Aliens - De versies die het scherm nooit haalden

Image
Aliens

De geflopte Alien³ zou er aanvankelijk helemaal anders uitzien. Het ziet er ook niet naar uit dat we het sluitstuk van de prequel trilogie Alien: Awakening ooit nog zullen te zien krijgen. Waarover zouden deze films gaan? Je leest het hier!

Buitenaards succes

20th Century Fox won onverwachts tweemaal op rij de jackpot met Alien en de sequel Aliens - deze laatste was zelfs nog een groter succes.
Het unieke hiervan is dat beide films door andere regisseurs werden geschreven en geregisseerd en haast een compleet andere stijl en genre hebben. Eerst had je met Ridley Scott’s Alien een trage, mysterieuze en zeer atmosferische horrorprent. Vervolgens liet James Cameron zijn actiefilm Aliens op de wereld los en bracht hij het algemene verhaal nog naar een hoger niveau met de introductie van de Alien Queen. 

Fox wilde natuurlijk de lijn doortrekken en voor de 3de Alien-telg ging producer Walter Hill op zoek naar een geschikte persoon om een draft voor hun nieuwe film te bewerken tot een volwaardig script en de gelukkige zou tevens de eer krijgen om deze te mogen regisseren. Een kladversie werd vermoedelijk geschreven door James Cameron en zou gaan over Hicks (Michael Biehn), Ripley en Newt die ondertussen samen een soort van gezin vormen en wederom de Xenomorphs zouden kruisen. 

Image

Vincent Ward en zijn houten planeet

Image

Hill kwam vervolgens terecht bij golden boy Vincent Ward. Vincent was een veelbelovende Nieuw-Zeelandse schrijver/regisseur met een eigen visie, die vooral gekenmerkt werd door zijn surreële en zeer mooie beelden. Hij maakte vooral naam en faam in Cannes met zijn prachtige film The Navigator: A Medieval Odyssey (1988).

De kladversie van het script die Ward te zien kreeg liet hem echter volledig koud maar de belofte van de producers om hem vervolgens volledig zijn eigen ding te laten doen bracht hem alsnog aan boord.

Het uiteindelijke nieuwe script bleek echter wel heel origineel en gewaagd te zijn. Vincent Ward bedacht een verhaal met een houten planeet waarop een monnikengemeenschap vertoefde.

Deze monniken waren allemaal voormalige misdadigers die hun slechte levenswijze hadden afgezworen. Ze leefden voortaan vredevol samen, volledig afgezonderd van de rest van het universum en met een totale afkeer voor elke vorm van technologie.
Hun leefwereld was hierdoor zeer middeleeuws met houten kastelen, kaarsen, zonder elektriciteit en haast heel de oppervlakte werd bedekt met tarwe weiden en molens.

Image

Op het einde van Aliens ontsnapte Ripley samen met Hicks en Newt en aan het begin van deze film zou hun schip stranden op deze mysterieuze planeet.

Maar tijdens hun cryoslaap bleek echter dat Hicks besmet was met een Alien waardoor zowel Hicks als Newt het leven lieten en Ripley om één of andere reden voorlopig van de dood bespaard bleef. De grote plotwending is dat zij zelf gespaard bleef omdat ze “zwanger” is met een baby Alien Queen. Veel van deze zaken hebben de uiteindelijke filmversie dus wel gehaald. Wanneer vervolgens Ripley samen met een volgroeide Alien opduikt in deze monnikengemeenschap wordt die Alien natuurlijk vanuit het perspectief van de monniken aanzien als de duivel hemzelf, en krijgen we een Bijbelse strijd tussen goed en kwaad. Er valt op deze vreedzame planeet natuurlijk geen enkel wapen te bespeuren wat voor heel wat uitdagingen zorgt.

Ward had zijn wereld zeer goed uitgewerkt en hiervan bestaan gelukkig nog veel schetsen en tekeningen.
Zo had je bijv. een monnik die met zijn hoofd doorheen een dakraam uitkijkt naar de eindeloze ruimte en haast de sterren zelf kan aanraken. Er was zelfs een Xenomorph met een wollen vacht aanwezig die zich een weg uit een schaap vreet, …
Naar verluidt waren er zelfs gedeeltelijk afgewerkte sets gebouwd wat toch wil zeggen dat ze het script even serieus genomen hebben.

David Fincher

David Fincher werd als regisseur aan boord gehaald. Terwijl hij de film begon te draaien waren er nog steeds schrijvers bezig met het script. Fincher probeerde zijn eigen ideeën er nog door te krijgen en uiteindelijk werd zijn afgewerkte film dan ook nog eens volledig opnieuw gemonteerd door de producers.

Het totale kostenplaatje van deze film zou 50 miljoen dollar bedragen, het dubbele van Aliens en toch een zeer hoog bedrag in die tijd (1993). Het verhaal werd uiteindelijk een samenraapsel van verschillende visies waardoor Alien³ een heel inconsistent geheel werd met vele onafgewerkte ideeën. De film werd een financiële flop en het grote publiek kon hem niet smaken. Het voortbestaan van een franchise met zeer veel potentieel kwam hierdoor op de helling te staan. 

David Fincher kreeg jaren later nog de kans om zijn director's cut uit te brengen maar paste. Anderen probeerden dan in zijn plek de film terug te monteren zoals David het oorspronkelijk voor ogen had zodat de director's cut er alsnog doorkwam. Het resultaat was aanzienlijk beter maar stiekem hadden we toch heel graag Vincent Wards versie gezien.

Uiteindelijk kwam er toch nog een sluitstuk, Alien Resurrection. Hierin stond het thema klonen centraal en probeerde men om het verhaal weer naar een hoger niveau te tillen met de introductie van een hybride mens/alien. De film werd een wisselvallig succes waarna er nog enkele spin-offs met Predator werden gelanceerd, nl. AVP: Alien vs. Predator en Aliens vs Predator: Requiem.

Image

Space Jockey

Image

Tenslotte kwam grootmeester Ridley Scott terug op de proppen met plannen voor een Alien prequel trilogie. Er verschenen voorlopig twee delen, Prometheus en Alien: Covenant. Het verhaal bevatte enkel vertrouwde ingrediënten maar kreeg ook enkele verrassende wendingen - die niet door iedereen gesmaakt werden. Zo werd er weer eenzelfde fout gemaakt door een hoofdpersonage uit een vorige film buiten de schermen het loodje te laten leggen (Elizabeth / Noomi Rapace).

Het goede nieuws is dat we eindelijk te weten komen wie die versteende "Space Jockey" uit de eerste film (1979) bleek te zijn. Dit wezen is deel van een mysterieus buitenaards ras - Engineers genoemd - dat de mensheid gecreëerd blijkt te hebben. Net als bij deze Goden zien we dat de mensheid in deze trilogie ook hun eigen ras hebben voortgebracht, namelijk de trouwe Androïds. Op een bepaald punt besloten de Engineers echter om hun eigen creatie weer uit te roeien met een zelfgemaakt virus. Datzelfde virus zal leiden tot een voorloper van de Xenomorph en tevens hun eigen ondergang. Een androïde genaamd David zal uiteindelijk door middel van experimenten en kruisingen een volwaardige Xenomorph creëren. Dit laatste deed voor velen het mysterie en de magie rondom de Aliens verdwijnen.


‛‛ I was amazed that no one asked me about this mysterious element of the film, but if you would have asked me in 1978, I would have gladly explained that, in my mind, all this alien ship could be was a battleship... they missed one of the biggest questions of all, which is: who’s the big guy? Who’s flying the ship, basically? And where are they going? And with what? Why that cargo? ‚‚
Ridley Scott

Alien: Awakening

De reden waarom de Engineers de mensheid willen uitroeien zou vrij waarschijnlijk in de laatste film onthuld worden maar na slechts matig succes van de eerste delen ziet het er niet naar uit dat deze film ooit het licht zal zien. Ridley Scott probeert deze nog steeds verkocht te krijgen aan de studiobonzen maar de tijd begint misschien wel te dringen. Scott is immers al 82 jaar.

Er zijn geruchten dat Ridley terug ver in de tijd wil gaan, nl. naar de kruisiging van Jezus. Christus himself zou een Engineer blijken te zijn die van dichtbij de creaties van zijn voorvaderen zou volgen en helpen (wat natuurlijk voor heel veel controverse zou zorgen). Zijn kruisiging zou onze ondergang verzekeren want dat zou natuurlijk in dit verhaal wel een geloofwaardige reden zijn.

Hoogstwaarschijnlijk zouden we de volledige ondergang van de Engineers te zien krijgen samen met onze goede vriend David de Androïde. Vervolgens zou het gat tussen de prequels en Alien volledig dicht gereden worden. Materiaal genoeg voor een laatste film dus.

Image
OMG

Comments

Hasselhoff

04/12/2020 13:34

Hopelijk kan James Cameron van de sequels van Avatar ook iets goe maken :-)

 

een reactie toevoegen

login