Fysieke media

Image

We hebben het in een artikel al gehad over streaming vs cinema en in Moopisode #30 over streaming vs fysieke media. Nu nemen we - in een tweeluik - de fysieke media onder de loep en vergelijken we de laatste evoluties, nl. Blu-ray vs 4K Blu-ray. Is deze laatste een meerwaarde of enkel een ‘meerkost’? Wij hebben het uitgetest.

DVD

Om niet te ver in het verleden te duiken beginnnen we onze tocht in 1995 bij de Digital Versatile Disc, DVD voor de vrienden, een revolutie op gebied van zowel beeld- als geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Gedaan met het terugspoelen van VHS cassettes wat zorgde voor meer slijtage. Met een DVD kan je dat handig chapter per chapter doen of op meerdere snelheden manueel. Ieder huishouden nam een DVD/VHS-speler, wat snel enkel een DVD-speler werd. De VHS cassettes gingen naar het recyclagepark.

Het werd al snel duidelijk dat de overstap van VHS naar DVD een no-brainer was. Voor VHS vind je enkel nog een nichepubliek en de cassettes zullen nooit meer terugkomen in de winkel. DVD is toen overduidelijk de standaard geworden welke je al snel vond in elke winkel en videotheek. Een snelle en mooie overwinning dus.

Blu-Ray

Het verhaal van DVD naar Blu-ray ligt ingewikkelder. Blu-ray (BR) - genoemd naar de blauwe/violet laser die de data op je scherm zet - kreeg een concurrent voor een plek bovenaan de foodchain, nl. High Definition DVD (HD DVD). Op technisch vlak was er geen merkwaardig verschil behalve opslagcapacteit waar BR superieur was. Blu-ray ging een partnership aan met Sony wat ervoor zorgde dat het in elke Playstation 3 afspeelbaar werd. HD DVD ging op zijn beurt in zee met Microsoft voor de Xbox360. PlayStation 3 was veel populairder dan zijn tegenhanger en zo is de laatste producent in 2008 gestopt met de productie van HD DVD’s. BR had overtuigend gewonnen, of toch niet?

Blu-ray discs kun je niet afspelen in een gewone DVD-speler. Veel gezinnen hadden geen zin om een nieuwe speler aan te schaffen dus DVD kon zich nog laten gelden als topmedium. De televisietoestellen van toen waren ook niet van de kwaliteit die we nu gewend zijn waardoor de meerwaarde van een blu-ray misschien verloren ging. Daardoor hadden de mensen allicht niet de drang om direct mee te gaan in de nieuwe technologie. Ik herinner me alvast dat ik pas in 2010 een eerste flatscreen had die HD-ready was. Hoewel Blu-ray eenzelfde gebruikswijze heeft als DVD en dus niet moeilijker te bedienen is, kan BR het grote publiek niet snel overtuigen om de overstap te maken. DVD houdt zich tot op vandaag sterk ondanks dat de beeld- en geluidskwaliteit op een BR veel beter is. Toch lijkt het publiek de BR niet in de armen te sluiten. En nu er HD tv’s in elke huiskamer staan maakt streaming zijn opmars. Dat zet de fysieke media enorm onder druk. Hoe technologie elkaar kan versterken of vertragen wordt hier pijnlijk duidelijk. Geen winnaar dus.

In het tweede luik later deze week gaan we kijken naar de vergelijking tussen Blu-ray en 4K Blu-ray. Een verkooptruc op papier of ook in praktijk de betere?

MVL

een reactie toevoegen

login