Fysieke media deel 2

Image

We hebben het in een artikel al gehad over streaming vs cinema en in Moopisode #30 over streaming vs fysieke media. Nu nemen we - in een tweeluik - de fysieke media onder de loep en vergelijken we de laatste evoluties, nl. Blu-ray vs 4K Blu-ray. Is deze laatste een meerwaarde of enkel een ‘meerkost’? Wij hebben het uitgetest.

Ultra HD Blu-Ray
Sinds 2016 is dit medium, beter gekend als 4K Blu-ray (die naam sluit beter aan bij de term die gebruikt wordt bij de verkoop van tv-toestellen), te verkrijgen. Is dit de revolutie die zowel zijn kleine broer als de DVD kan vernietigen? Er is alvast wederom een aparte speler nodig aangezien gewone Blu-ray-spelers geen 4K Blu-rays kunnen afspelen.

De afgelopen jaren bleef de 4K BR onder de radar en was het aanbod beperkt. Maar sinds dit jaar begint hij toch zijn plek op te eisen. Het aanbod is aanzienlijk gegroeid. Misschien zit de opkomst van 4k toestellen en bijhorende geluidssystemen er voor iets tussen. Zo ontstaat er een roep naar betere kwaliteit. Streaming kan die natuurlijk ook bieden dus het is niet dat de 4K BR vrij spel heeft. Het einde van de DVD lijkt wel onafwendbaar. Die kan niet langer de beeldkwaliteit bieden die in de toekomst de nieuwe standaard zal worden.

Wat is technisch het verschil?
De technische specificaties van 4K BR zijn alvast veel indrukwekkender dan die van de ‘gewone’ BR. Zowel beeld- als geluidskwaliteit zijn superieur aangezien er gebruik gemaakt wordt van een aantal technische snufjes zoals HDR & Dolby Atmos Sound, alsook een allround betere resolutie op de disc. We gaan niet verder in op de technische zijde in dit artikel want dat zou ons te ver leiden en ons technisch vernuft is eerder beperkt. We besluiten dat deze ronde overtuigend naar de 4K BR gaat, zonder discussie.

Vertalen de betere technieken zich ook in de praktijk?
Wat zich op papier duidelijk manifesteert is niet zo zichtbaar in de praktijk. We hebben dit zelf getest op twee Samsung 4K-toestellen van verschillend formaat (43” en 65”) met een Xbox One S, en HDMI connecties die voldoen aan de laatste eisen. De film die we getest hebben, was de visuele parel ‘Blade Runner 2049’.

Op de 43” tv is er totaal geen verschil in kwaliteit. Zowel beeld als geluid zijn nagenoeg hetzelfde. De wereld van verschil die we wel ervaarden bij de overgang van DVD naar Blu-ray, wordt niet herhaald met de 4K BR. We hebben ook een aantal oudere films getest (o.a. Men in Black). Daarbij lijkt het eerder om een gewone BR-conversie te gaan.

Op de 65” is er een klein verschil merkbaar in de helderheid van de kleuren van ‘Blade Runner 2049’, wat te verklaren is door de HDR die gebruikt wordt. Dit verschil is echter niet voldoende om mij te overtuigen om full price neer te tellen voor een 4K BR i.p.v. de goedkopere BR’s te kopen.

Mogelijk is het verschil groter op nog grotere schermen, al betwijfel ik of er veel mensen zulke grote zwarte vlakken in hun woonkamer hebben staan op dit moment. De technologie loopt wederom voor op de toestellen en ik ben dus van mening dat ook de 4K BR niet de revolutie zal zijn. Ik hou koopjessites wel in het oog maar zal nooit meer een 4K BR in de winkel kopen als die meer kost dan tien euro. Op dit moment is de ‘gewone’ BR voor mij de winnaar onder de fysieke media. Een welgemeende proficiat en haast je nu maar snel naar de winkel want je digitale catalogus gaat verdwijnen als de streamingmarkt gaat versnipperen. Luister zeker naar onze podcast voor meer info.

MVL

een reactie toevoegen

login