Gedenkwaardige regiedebuten van Tarantino en co.

Image

Sinds deze week speelt ‘Midsommar’ van Ari Aster bij ons in de zalen. De verwachtingen voor Asters tweede film zijn hoog. Dat heeft veel te maken met zijn debuutfilm ‘Hereditary’, een puik staaltje horror dat toch even nazinderde (we hebben het dan vooral over die scène met de dochter in de auto). Ari Aster is lang niet de enige die de filmwereld wist te verrassen met zijn eerste film. Hier zijn een aantal andere sterke debuten:

‘Reservoir Dogs’ - Quentin Tarantino: In 1992 leerde de wereld Quentin Tarantino kennen met ‘Reservoir Dogs’. Zijn film over een overval die grondig fout loopt is QT op zijn best. Fantastische personages, brutaal geweld en knetterende dialogen gedrenkt in een zekere ‘cool’ die je in weinig andere films vindt. Leuk weetje: Tarantino’s eerste poging tot regisseren, ‘My Best Friend’s Birthday’ werd nooit officieel uitgebracht. De film die 70 minuten zou duren is voor de helft in vlammen opgegaan. Wat overbleef is wel gemonteerd en wordt hier en daar op filmfestivals al eens getoond. Binnen enkele weken verschijnt zijn nieuwste film ‘Once Upon a Time in Hollywood’ trouwens bij ons.

‘12 Angry Men’ – Sidney Lumet: Met deze spelen we een klein beetje vals. Lumet had al eens een tv-film gemaakt maar zijn echte debuut in de bioscoop was ‘12 Angry Men’. De film is gewoon te goed om niet in dit lijstje te vernoemen. Wanneer een jongeman wordt beschuldigd van een moord lijkt de jury meteen klaar om hem tot de dood te veroordelen. Één van de juryleden (#8) twijfelt toch en probeert de anderen te overtuigen om de zaak nog eens te bekijken. Lumet had niet meer nodig dan 12 acteurs - waaronder een weergaloze Henry Fonda - in één ruimte om het publiek gedurende anderhalf uur in zijn greep te houden.

The Witch’ – Robert Eggers: Op horrorvlak worden we de laatste jaren flink verwend. In 2015 was het weer raak met ‘The Witch’. De film speelt zich af in New England in de 17 de eeuw. Een familie wordt verbannen uit haar gemeenschap en gaat wonen op een afgelegen plek vlak bij een bos. Niet veel later begint de miserie. Bovennatuurlijke krachten teisteren het gezin terwijl het uit elkaar wordt gerukt. Eggers weet 17 de -eeuws New England fantastisch tot leven te brengen. De sfeer druipt ervan af. Later op het jaar volgt Eggers’ tweede langspeler ‘The Lighthouse’. Wij kijken er alvast naar uit.

‘Citizen Kane’ – Orson Welles: Na het overlijden van mediamagnaat Charles Foster Kane gaat een aantal journalisten op zoek naar de betekenis van diens laatste woord: ‘Rosebud’. De film wordt door velen gezien als de beste film ooit. ‘Citizen Kane’ was vernieuwend op een aantal vlakken waaronder cinematografie en vertelstructuur. Aan de hand van flashbacks kom je als kijker meer te weten over het leven van Kane en wat uiteindelijk de betekenis van ‘Rosebud’ is. Welles speelde niet enkel de hoofdrol. Hij stond ook in voor de regie en schreef mee aan het scenario. ‘Citizen Kane’ was tevens het debuut van componist Bernard Herrmann die vooral bekend is van zijn vele samenwerkingen met Alfred Hitchcock.

DM

een reactie toevoegen

login