
3D, lange film, 4DX, Cosy Seats, Laser Ultra, Atmos, IMAX en IMAX 3D. Een greep uit de supplementenlijst van een bioscoopketen. Ik ben het veld ingetrokken en heb dezelfde film tot driemaal toe gezien maar telkens op een andere manier. Tenet is de eerste film die enorm veel IMAX-beeldmateriaal bevat, aangevuld met 70mm film en valt dus in de categorie van meerdere supplementen.
Ik trok eropuit om te ervaren wat de meerwaarde juist is van deze film te zien in het type zaal waarvoor hij bedoeld is, alsook om te kijken of er een verschil is tussen de ‘echte’ IMAX-zaal in Kinepolis Brussel en de ‘mini’ IMAX-zaal in Kinepolis Antwerpen. Het technische aspect mijd ik bewust omdat ik daar geen expert in ben. Het gaat mij om de ‘user experience’ dus hoe ik het als klant heb beleefd.
We starten met deel 1 - IMAX BXL.
IMAX BXL
Donderdag 27 augustus. De tweede dag dat TENET in de zalen speelt. Om 16u45 zit ik vol ongeduld – de werkdag duurde me net iets te lang - in de ‘echte’ IMAX-zaal te Kinepolis BXL. Het ticket kostte mij 16,65 EUR. Ik noem dit de ‘echte’ IMAX gezien dit een complex is met een groot vierkant scherm dat sinds 1988 beschikbaar is voor de klanten. In 2005 sloot deze zaal echter zijn deuren gezien er maar beperkte content voor gemaakt werd. Eind 2016 opende ze opnieuw met een upgrade naar 4K digitale projectie met uiteraard beter geluid en zitcomfort.
Ik heb al meerdere films in deze zaal gezien sinds de heropening maar geen enkele maakt zoveel gebruik van de specifieke IMAX-camera (of de 70mm) als TENET.
De zaal loopt langzaam vol (COVID-vol, niet gewoon vol) en de film start met de proloog die ik al paar keer gezien heb bij hernemingen van Interstellar en Inception.
Beeldformaat
Doorheen de film wordt het scherm meermaals volledig gevuld tijdens scènes waar geen tot weinig dialoog in komt. Het geluid van de logge IMAX-camera moet blijkbaar gemaskeerd worden met de instrumentale score. Deze beperking heeft als gevolg dat het beeldformaat zeer snel kan wisselen, wat toch voor een zekere irritatie zorgt bij mij als kijker. De ene keer zit je naar een duizelingwekkend panoramabeeld te kijken van een balkon in Napels, daarna is er de abrupte overgang naar het 70mm formaat. Dit probleem heb je uiteraard niet bij een film die niet in IMAX is gefilmd maar daarna is geformatteerd.
Bij Insterstellar of Dunkirk was dit zeer beperkt dus het lijkt enkel te spelen bij echte IMAX-camera films.
Geluidskwaliteit
Vanaf de openingsscène valt het direct op, het geluidssysteem is state of the art. IMAX heeft zijn eigen sound system met speakers in elke richting, zelfs achter het scherm. Die bewuste openingsscène bezorgt je kippenvel in deze zaal. De dreunende bassen en het loepzuivere geluid van de kogels die je om de oren vliegen, zinderen nog lang na. Het wordt nog beter tijdens de scène met de vliegtuigcrash. Dan voel je het echt overal kriebelen en bibberen, van je stoel tot in je borstkas.
Het geluid in deze zaal is echt top. Een gewone zaal kan dit nooit evenaren.
Comfort
Deze zaal beschikt niet over Cosy Seats wat mij goed uitkomt aangezien ik vaak alleen naar de film ga, en zo dus in het midden van het midden kan zitten. De zetels zijn van zeer goede kwaliteit, de breedte van de zitting is perfect en zou eigenlijk de norm moeten zijn voor alle zalen.
Andere pluspunten zijn de iets bredere doorgang tussen de rijen en de sterkere hellingsgraad. Dat zorgt voor een betere immersie in de film.
De andere factoren laat ik in het midden aangezien dit niet verschilt van een gewone zaal. Volgende keer ga ik dieper in op de kleinere IMAX in Antwerpen.