IMAX: getest en gewogen (conclusie)

Image

3D, lange film, 4DX, Cosy Seats, Laser Ultra, Atmos, IMAX en IMAX 3D. Een greep uit de supplementenlijst van een bioscoopketen. Ik ben het veld ingetrokken en heb dezelfde film tot driemaal toe gezien maar telkens op een andere manier. Tenet is de eerste film die enorm veel IMAX-beeldmateriaal bevat, aangevuld met 70mm film en valt dus in de categorie van meerdere supplementen.

Ik trok eropuit om te ervaren wat de meerwaarde juist is van deze film te zien in het type zaal waarvoor hij bedoeld is, alsook om te kijken of er een verschil is tussen de ‘echte’ IMAX-zaal in Kinepolis Brussel en de ‘mini’ IMAX-zaal in Kinepolis Antwerpen. Het technische aspect mijd ik bewust omdat ik daar geen expert in ben. Het gaat mij om de ‘user experience’ dus hoe ik het als klant heb beleefd.

Reguliere zaal

Zaterdag 12 september. Terug in de bioscoop voor een derde zit van ‘Tenet’. Deze keer in een standaard zaal te Kinepolis Antwerpen voor 12,65 EUR. Supplement voor de lange film, weet je wel.

Beeldformaat
Een IMAX-film projecteren op een niet IMAX-scherm is blijkbaar iets apart. Er bleek namelijk een probleem te zijn met het beeldformaat gedurende de eerste 10 minuten. Dat werd gelukkig opgelost. Ik zal hiermee geen rekening houden voor de echte beoordeling aangezien dat niet altijd zo zal zijn natuurlijk.

Na het zien van de IMAX-versie was deze vertoning toch wel een teleurstelling. Ik werd niet meegezogen in het verhaal en merkte dat je echt wel delen van de shots compleet mist. De boven- en onderzijde was ‘afgeknipt’. Hoewel je geen belangrijke zaken mist, voelde het toch niet compleet door mijn voorkennis.

De kwaliteit was zoals elke andere standaardfilm, verder niets specifiek over te melden.

Geluidskwaliteit
Hier een beetje hetzelfde verhaal, de scènes die mij omverbliezen in IMAX voelden hier maar heel gewoon aan.

Comfort
In deze gewone zaal heb je ook cosy seats die de enkele ‘sweet spots’ wegnemen maar ze nemen hier gelukkig niet de overhand. De zaal waar ik zat heeft wat last van slijtage maar dat neem ik niet mee in rekening gezien ze wat ouder is dan de IMAX-zaal.

score


Conclusie
Heeft IMAX de troeven in handen om het supplement waardig te zijn? Dit is een zeer persoonlijke insteek en voor mij is het een ‘ja’. De ervaring qua beeld en geluid is gewoonweg merkbaar beter voor films die specifiek voor IMAX zijn gefilmd of geformatteerd. Kortom een aanrader.

Een gewone film gaan zien in de IMAX-zaal zou ik niet doen omdat het supplement een beetje te hoog is voor wat je krijgt.

IMAX BXL of Antwerpen?
In het begin was ik wat misnoegd over die ‘kleine’ IMAX die ze daar aan het bouwen waren, maar die gedachte is wel volledig uit mijn hoofd na deze vergelijking.

Hoewel BXL het voordeel biedt van het grotere beeld is de switch in het beeldformaat bij echte IMAX-scènes zeer irritant, wat niet stoort bij films met geen/minder IMAX-scènes.

Antwerpen heeft als groot nadeel dat er te veel Cosy Seats zijn dus het kijkcomfort is daar een pak minder voor mij als ‘niet-Cosy Seater’. De zaal kost al genoeg zonder een supplement voor die stoelen.

Dat brengt de score op 1-1 dus ik zou het laten afhangen van de geografische factor. Ik zal dus niet meer al te vaak naar IMAX BXL afzakken als ik er niet toevallig in de buurt ben. Ik woon namelijk veel dichter bij de zaal in Antwerpen.

Een conclusie die ik zelf niet had gedacht te maken maar proefondervindelijk kan ik enkel concluderen IMAX gezien dient te worden in een IMAX-zaal. De twee types hebben elk hun eigen voor- en nadelen dus ga vooral zelf naar de film en laat me weten wat jullie vinden!


‛‛ De types hebben elk hun eigen voor- en nadelen dus ga vooral zelf naar de film en laat me weten wat jullie vinden! ‚‚
MVL

besproken items

een reactie toevoegen

login