IMAX: getest en gewogen (deel 2)

Image

3D, lange film, 4DX, Cosy Seats, Laser Ultra, Atmos, IMAX en IMAX 3D. Een greep uit de supplementenlijst van een bioscoopketen. Ik ben het veld ingetrokken en heb dezelfde film tot driemaal toe gezien maar telkens op een andere manier. Tenet is de eerste film die enorm veel IMAX-beeldmateriaal bevat, aangevuld met 70mm film en valt dus in de categorie van meerdere supplementen.

Ik trok eropuit om te ervaren wat de meerwaarde juist is van deze film te zien in het type zaal waarvoor hij bedoeld is, alsook om te kijken of er een verschil is tussen de ‘echte’ IMAX-zaal in Kinepolis Brussel en de ‘mini’ IMAX-zaal in Kinepolis Antwerpen. Het technische aspect mijd ik bewust omdat ik daar geen expert in ben. Het gaat mij om de ‘user experience’ dus hoe ik het als klant heb beleefd.

IMAX Antwerpen

Maandag 31 augustus. Ik zit om 13u30 klaar in de ‘mini’ IMAX-zaal te Kinepolis Antwerpen. Deze zaal noem ik de ‘mini’-IMAX gezien het formaat van het scherm de minimale afmeting heeft om een IMAX-zaal te mogen zijn. Het ticket kostte mij evenveel als in Brussel.

De zaal in Antwerpen is een gewone zaal die d.m.v. ingrijpende verbouwingswerken in 2019 werd omgetoverd tot een IMAX-zaal met bijhorende projectoren, speakers en aangepaste hellingsgraad van de zitjes.

Beeldformaat
Het scherm is zoals eerder vermeld aanzienlijk kleiner dan BXL en lijkt me op maat gemaakt voor 70mm films te tonen gezien er maar een kleine spatie onderaan niet gevuld wordt. Dit heeft tot gevolg dat je uiteraard niet zoveel diepte hebt als bij het grote scherm op het moment dat de echte IMAX-scènes komen.>

Mis ik dat? Eigenlijk niet. Ik vind het switchen tussen beeldformaten irritanter dan het missen van die extra schermruimte. Als er in deze zaal wordt gewisseld van formaat verschilt het maar enkele centimeters en dat valt minder op.

Geluidskwaliteit
Hier kan ik heel kort over zijn, even indrukwekkend. Hier zit volgens mij dezelfde installatie achter als in Brussel. Het volume stond wel een pak harder – “These go to eleven” – maar stoorde me net niet.

Comfort
Deze zaal hebben ze commercieel onder handen genomen en bestaat voor bijna 50% uit de zgn. Cosy Seats en dit allemaal op de echt goede plaatsen. Ik zat weliswaar in het midden van mijn gewone rij maar veel lager dan waar ik normaal graag zit. Ik moest dus plaatsnemen in de onderste helft van de zaal waardoor ik omhoog moest kijken om alles te kunnen volgen.

Voor mij scoort het op dit vlak dus niet hoog aangezien ik niet nog extra wil betalen voor een Cosy Seat (omdat ik meestal alleen naar de film ga). Vermoedelijk brengt deze zaal meer op dan de IMAX-zaal BXL vanwege het supplement op die Cosy Seats.
 

Score

 


‛‛ Deze zaal hebben ze commercieel onder handen genomen en bestaat voor bijna 50% uit de zgn. Cosy Seats ‚‚
MVL

besproken items

een reactie toevoegen

login