Mexicaanse maestro’s

Image
Roma Backdrop

De vijf genomineerden voor de Oscar (officieel de Academy Award) voor beste buitenlandse film zijn nog niet bekend, maar Roma van Alfonso Cuarón wordt toch al naar voren geschoven als één van de grote favorieten. Het is nog even wachten om te zien of hij het beeldje daadwerkelijk weet te veroveren maar hoe dan ook kleuren de Oscars de laatste jaren wel vaker groen, wit en rood. Mexico beschikt dan ook over een gouden generatie filmmakers. Alfonso Cuarón, Alejandro González Iñárritu en Guillermo Del Toro waren de afgelopen vijf jaar samen goed voor acht Oscars.

Flashback naar ongeveer een jaar geleden. The Shape of Water verzilvert begin maart vier van zijn dertien Oscarnominaties. Regisseur Guillermo del Toro neemt voor de fantasyfilm die zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog twee beeldjes mee naar huis. Één voor beste film en één voor beste regie.

Diezelfde avond krijgt zijn landgenoot Alejandro González Iñárritu een Special Achievement Award (een speciale Oscar als het ware) voor zijn virtualrealityproject Carne y Arena. Daarin tracht de kijker of deelnemer samen met een groep immigranten vanuit Mexico de grens met de VS over te steken. Iñárritu is met die Oscar niet aan zijn proefstuk toe.

In 2016 viel hij tijdens de Academy Awards ook al in de prijzen. Toen mocht hij het beeldje voor beste regie bij op de schouw zetten voor The Revenant. Wat straffer was, hij volgde daarmee zichzelf op. Iets wat sinds 1950 niet meer was voorgevallen. Voor Birdman won Iñárritu een Oscar voor beste film, beste regie én beste originele scenario.

Maar het was Alfonso Cuarón - die dus dit jaar kans maakt op een Academy Award - die in 2014 de eerste Mexicaan werd die een Oscar won voor beste regie. Voor Gravity won hij twee prijzen. De tweede die hij wist te winnen was die voor beste montage.

Indien Cuarón wint voor Roma zou dat betekenen dat de drie heren maar liefst negen Oscars (de Special Achievement Award van Iñárritu niet meegeteld) onder elkaar verdelen. Ongeacht de uitkomst van de komende uitreiking is dat een bijzondere prestatie. Domineren heet dat.

Emmanuel wie?

Als director of photography geniet Emmanuel Lubezki minder bekendheid dan de drie topcineasten. Nochtans is de man een fenomeen. Zijn palmares oogt indrukwekkend. Lubezki, die overigens goede vrienden is met Cuarón sinds hun tienerjaren, wist al acht Oscarnominaties te versieren voor zijn camerawerk.

In 2014 won hij een Oscar voor beste cinematografie voor Gravity. Een jaar later mocht hij diezelfde prijs in ontvangst nemen voor Birdman en dat deed hij het jaar nadien nog eens over met The Revenant. Hij werd zo de eerste persoon die driemaal na elkaar won in die categorie.

DM

besproken items

een reactie toevoegen

login