Redden twee clowns jaar van Warner Bros.?

Image

Met een marktaandeel van een slordige 37 procent domineert Disney de wereldwijde box office. De kloof met de andere grote studio’s wordt steeds groter. Zo heeft o.a. Warner Bros. er voorlopig een mager jaar opzitten. Maar de komende maanden ziet de studio toch nog een kans om te scoren. Daarvoor kijken ze bij Warner naar twee clowns, nl. Pennywise (‘It 2’) en The Joker (‘Joker’).

‘Shazam!’ en ‘Pokémon Detective Pikachu’ deden het behoorlijk voor WB. Maar de sequel ‘Godzilla: King of the Monsters’, toch één van de grote releases, ontgoochelde en deed het een stuk minder goed dan zijn voorganger. ‘Annabelle Comes Home’ en ‘The Curse of La Llorona’ deden het dan weer verrassend goed, maar niet goed genoeg om op te boksen tegen het boxofficegeweld van het Huis van de Muis. Voor Disney kan de pret ondertussen niet op met vijf films die al meer dan één miljard opbrachten. Mickey zal in zijn vuistje lachen want met ‘Frozen 2’ en ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ zitten er nog grote releases aan te komen.

In het najaar hoopt Warner het tegenvallende jaar toch nog enigszins te redden. In 2017 was ‘It’ een nachtmerrie voor de kijkers maar een droom voor de studio. Pennywise bracht 700 miljoen op, “a pretty penny” dus (ja we zijn zo flauw). En dat voor een budget van 35 miljoen. ‘It’ werd de meest succesvolle horrorfilm aller tijden. Voor de sequel wist WB klasbakken als James McAvoy en Jessica Chastain te strikken. Het productiebudget zal dus een pak hoger liggen, maar er is dan ook een grote kans dat ‘IT 2’ zijn voorganger evenaart of zelfs beter doet. De trailer belooft in ieder geval veel goeds.

Eind deze maand laat Warner Bros. een andere griezel los op het publiek. Op het filmfestival van Venetië gaat dan ‘Joker’ in première. Het feit dat de studio de film laat debuteren op dergelijk prestigieus festival zegt veel. Het toont aan dat men bij WB gelooft in de film en dat ze misschien stiekem hopen op een aantal prijzen. Daarvoor zal Joaquin Phoenix, die in de huid kruipt van Arthur Fleck (the Joker heeft een echte naam) in topvorm moeten zijn, maar wanneer is hij dat niet? Als er iemand is die na Jack Nicholson en Heath Ledger nog kan verrassen in de rol van Batmans aartsvijand is het Phoenix wel.

‘Joker’ zal geen honderden miljoenen opleveren maar hij zal toch heel wat geld in het laatje brengen en we vermoeden dat er over de film gesproken zal worden. Dat ‘Joker’ geen standaard comicbookverfilming wordt, konden we ook al opmaken uit de trailer.

Ongeacht het resultaat van de twee clowns zullen ze bij Warner Bros. toch reikhalzend uitkijken naar 2020. Met ‘Wonder Woman 1984’, ‘Dune’ en ‘Tenet’ - de nieuwe van Christopher Nolan – staat er heel wat moois op de agenda.

DM

besproken items

een reactie toevoegen

login