‘Roma’ en ‘Green Book’ verdelen buit op de Oscars

Image
Roma Backdrop

Afgelopen nacht vond in Hollywood de 91e Oscaruitreiking plaats. Er vloeide op voorhand heel wat inkt over allerlei randzaken (presentatoren, gebrek aan vrouwelijke genomineerden) maar gelukkig ook over wie met welk beeldje aan de haal ging. Want ondanks tien nominaties voor ‘Roma’ en ‘The Favourite’ waren er in weinig categorieën uitgesproken favorieten. De belangrijkste award – die van beste film – ging ietwat verrassend naar ‘Green Book’. ‘The Favourite’ kon zijn favorietenrol dan weer niet waarmaken.

‘Green Book’ verpest Mexicaans feestje
De Oscar voor beste film ging naar ‘Green Book’ van Peter Farrelly. De film over de vriendschap tussen een zwarte pianist en zijn lijfwacht in het Zuiden van de VS in de jaren ‘60 was eerder een outsider. Door die overwinning is het Mexicaans feestje van ‘Roma’ niet helemaal compleet hoewel Alfonso Cuarón niet zal klagen. Hij won voor zijn Netflixproductie het beeldje voor beste regisseur. De laatste jaren is het al vaker voorgevallen dat de prijzen voor beste film en beste regie niet hand in hand gingen. Dat was dit jaar dus niet anders. Verder won ‘Roma’ prijzen voor beste buitenlandse film en beste cinematografie. Bij Netflix zullen ze alvast tevreden zijn.

Malek beste acteur
Na zijn overwinning op de Golden Globes had Rami Malek de wind in de zeilen. Hij trok de lijn afgelopen nacht door en won de Oscar voor beste acteur voor zijn vertolking van Freddie Mercury in ‘Bohemian Rhapsody’. Malek klopte onder meer Christian Bale (‘Vice’) en Bradley Cooper (‘A Star Is Born’).

Weer close voor Close
Olivia Colman mocht de Oscar voor beste actrice mee naar huis nemen. Daarmee redt de Britse actrice de eer van ‘The Favourite’ dat zo toch één van zijn tien nominaties wist te verzilveren. De overwinning van Colman is slecht nieuws voor Glenn Close. Voor haar rol in ‘The Wife’ was de ervaren actrice er al voor de zevende keer dichtbij. Nu ze weer met lege handen achterblijft, is Close de actrice met de meeste Oscarnominaties zonder te winnen.

Weer niet voor Adams
Regina King (‘If Beale Street Could Talk’) won de prijs voor beste actrice in een bijrol. Na haar overwinning op de Golden Globes lag haar Oscarwinst in de lijn van de verwachtingen. Spijtig voor Amy Adams (‘Vice’) die nu met zes Oscarnominaties zonder winst in de voetsporen treedt van … Glenn Close.

Ali doet het (weer)
De categorie waar op voorhand het meeste consensus over was, was die van beste acteur in een bijrol. Mahershala Ali was de grote favoriet en ging voor de tweede keer met een Oscar naar huis. (‘Moonlight’ (2017)). Wij hadden het Sam Elliott (‘A Star Is Born’) anders ook wel gegund. De grote afwezige in deze categorie was Timothée Chalamet (‘Beautiful Boy’). Hij had er misschien wel een spannende strijd van kunnen maken.

‘A Star Is Born’ niet met lege handen
‘A Star Is Born’ schaarde zich met acht Oscarnominaties ook bij de favorieten. De film van Bradley Cooper kon echter maar één prijs winnen. Shallow, de hit uit de film won de Oscar voor beste originele nummer. Zo wint Lady Gaga, die het moest afleggen tegen Olivia Colman voor beste actrice, toch nog een Oscar. Voor Bradley Cooper, die bij de nominaties voor beste regisseur schandelijk over het hoofd werd gezien, is het ook een mooie troostprijs.

Klik hier voor een lijst met alle winnaars

DM

besproken items

een reactie toevoegen

login