Streaming vs Cinema

Image

Onlangs kondigde technologiegigant Apple aan dat het dit najaar zijn eigen streamingdienst lanceert. Hoewel Apple TV+ met zijn eigen content (films en series) beweert op een ander publiek te mikken dan Netflix worden de twee hoe dan ook concurrenten. Met nog andere spelers op de markt zoals Disney en Amazon zal er voor de kijklustigen onder ons een enorm (over)aanbod op het kleine scherm te zien zijn. Maar wat betekent dat voor het grote scherm?

Bij de presentatie van zijn nieuwe streamingdienst kon Apple rekenen op enkele grote namen zoals Oprah Winfrey en J.J. Abrams. De opvallendste naam was echter die van Steven Spielberg. De topregisseur zou een serie gaan ontwikkelen voor het nieuwe platform. Spielbergs betrokkenheid is opvallend aangezien hij in het verleden streamingdiensten al meermaals op de korrel nam.

Netflix groeit

Bij Netflix zullen ze er niet meteen wakker van liggen. De Amerikaanse streamingdienst heeft zelf geen problemen om grote namen aan te trekken. Na een succesvolle samenwerking met Alfonso Cuarón (Roma) staan er films van Martin Scorsese en Guillermo del Toro in de steigers. Bovendien kan Netflix wereldwijd uitpakken met sterke cijfers. Op het einde van vorig jaar telde Netflix 139 miljoen abonnees. Ondanks het feit dat er in de VS onlangs een prijsstijging van de abonnementen werd aangekondigd kende het platform daar toch een stijging in het aantal abonnees.

Ook in Vlaanderen boekt Netflix succes. Uit cijfers van de digimeter 2018 (een jaarlijkse enquête van Imec die peilt naar het mediagebruik van meer dan 4500 Vlamingen ouder dan 16 jaar) is gebleken dat 1 op 3 Vlamingen toegang heeft tot Netflix. Het jaar voordien was dat 1 op 5. Daarmee lijkt de Amerikaanse streamingdienst nu echt te zijn doorgebroken in Vlaanderen.

Ondertussen in de cinema

Voor de bioscopen lijkt er voorlopig geen vuiltje aan de lucht. 2018 was een recordjaar voor de bioscopen wereldwijd. Dat is onder meer te danken aan enkele sterke superheldenfilms. Toch was er in België een lichte daling ( een kleine 4%) van het aantal bioscoopbezoekers tegenover 2017. Bij onze Noorderburen zagen we hetzelfde. In Nederland trokken de bioscopen in 2018 voor het eerst in 10 jaar minder bezoekers. Toeval of is er een trend ingezet?

Wat mag het kosten?

Hoewel Netflix in de VS een prijsstijging heeft ingevoerd (en die misschien overal zal volgen), betaal je in België voor het goedkoopste abonnement voorlopig nog maar 7,99 euro per maand. Dat is voor de bioscopen in ons land geen goed nieuws. Tegenwoordig betaal je voor een standaardticket bij Kinepolis 11,30 euro. Wil je genieten van de film in 3D of 4DX betaal je een supplement dat in het geval van 4DX oploopt tot 6 euro. Voorlopig lijkt de filmfan die duurdere tickets nog te willen betalen want hoewel er een daling was in het aantal bezoekers bleef de omzet ongeveer gelijk. Waar ligt echter de grens? Wil je met het gezin genieten van een middagje cinema kost je dat een aardige duit. Dan hebben we het nog niet gehad over de (te) dure snacks.

De toekomst

Netflix en Apple zijn niet de enige spelers op de markt. Zo wil Disney op haar nog te lanceren streamingdienst uitpakken met ‘The Mandalorian’, een serie die zich afspeelt in het ‘Star Wars’ universum en waarvoor het huis van de muis Jon Favreau wist te strikken als regisseur. Bij Amazon mikken ze op Midden-Aarde. Na 250 miljoen dollar te hebben betaald om de tv-rechten binnen te halen, wil het bedrijf van Jeff Bezos naar verluidt tot 1 miljard dollar investeren in zijn ‘Lord of the Rings’ serie. Om even te kaderen, dat is een budget waar ze bij ‘Game of Thrones’ enkel van kunnen dromen. Hoewel de streamingdiensten dus ook zwaar op series zullen inzetten, kunnen ze het de bioscopen zo ook moeilijk maken. Mensen die in de huiskamer een serie bekijken, zitten immers niet in de cinema.

Gelukkig voor de bioscopen kunnen ze in 2019 rekenen op een aantal grote releases.’ Captain Marvel’ doet het momenteel uitstekend. Uiteraard volgt ‘Avengers: Endgame’ binnenkort en de live-action versies van ‘Aladdin’ en ‘The Lion King’ zullen ongetwijfeld de kassa’s doen rinkelen.

DM

besproken items

een reactie toevoegen

login