Streaming vs Cinema: revisited

Image

Begin vorig jaar schreven we al een artikel over dit onderwerp. Toen zag het filmlandschap er helemaal anders uit. Terwijl Disney+ en Apple TV+ nog in hun kinderschoenen stonden, deden films als ‘Avengers: Endgame’, ‘The Lion King’ en ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ massaal de kassa’s rinkelen. 2019 was een topjaar voor de bioscopen. Dit jaar is de situatie helemaal anders. 2020 wordt een rampjaar. Daar heeft dat coronabeest alles mee te maken. Cinema’s wereldwijd gingen toe. De bioscopen die sindsdien mochten heropenen, moesten dat doen onder strikte voorwaarden en met beperkte capaciteit.
Studio Skoop in Gent sloot in juli de deuren en die zijn nog steeds dicht. De stadsbioscoop zag zijn bezoekersaantal sterk teruglopen na de mondmaskerverplichting die in ons land werd ingevoerd op 11 juli. Het openhouden van de bioscoop werd verlieslatend volgens de uitbater. Bij onze Noorderburen is al een eerste slachtoffer gevallen. Cinema Tiel moest daar omwille van de coronamaatregelen sluiten.
The Movies, de oudste bioscoop van Amsterdam, staat op de rand van de afgrond.

De één zijn dood…

Voor Netflix oogt de nabije toekomst een pak rooskleuriger. Net geen 16 miljoen nieuwe abonnees in het eerste kwartaal. Tien miljoen in het tweede. Hoewel de streaminggigant een mindere groei verwacht in de tweede helft van 2020 dan vorig jaar komt de kaap van 200 miljoen gebruikers in zicht.
Vergeleken met de rode N is Disney+ nog maar een streamingmuis. Maar wel een muis met groeipotentieel. Hoewel de grootste markten al bediend worden, moeten Latijns-Amerika en Oost-Europa nog volgen. Die zestig miljoen abonnees die het streamingplatform nu telt, werden eigenlijk maar verwacht tegen 2024. Het gaat dus snel.

Nolan vs Mulan

Iedereen die de bioscopen een warm hart toedraagt, kon niet wachten tot 26 augustus. ‘Tenet’ ging toen in première in heel wat landen. In de Verenigde Staten volgde de film een week later. De nieuwste film van Christopher Nolan moet de wereldwijde boxoffice uit comateuze toestand halen maar dat lijkt voorlopig niet te lukken. ‘Tenet’ heeft 251 miljoen opgebracht na een kleine drie weken waarvan slechts 36 miljoen in de VS. De Amerikaanse cijfers zijn moeilijk te interpreteren aangezien er nog heel wat cinema’s gesloten zijn (in New York en California) en zalen mogen ook daar niet volledig bezet worden. Maar al in het tweede weekend viel de opbrengst er terug met meer dan vijftig procent. Als het publiek werkelijk zat te wachten op de film zou het verschil allicht niet zo groot zijn. En veel concurrentie is er momenteel niet.
Buiten de VS haalt de film zeker geen slecht resultaat maar Warner Bros. had allicht toch meer verwacht. 2020 had het jaar kunnen zijn waarin Warner Bros. de kloof met Disney kon verkleinen. Met ‘Tenet’, ‘Wonder Woman 1984’ en ‘Dune’ had de studio drie blockbusters om op het publiek los te laten maar die plannen vallen in het water. De release van ‘Wonder Woman 1984’ werd trouwens opnieuw uitgesteld. Wil de studio zo ‘Tenet’ meer ademruimte geven of is het een gebrek aan vertrouwen? Wat het ook mag zijn, het is een dikke streep door de rekening.

Ondertussen heeft Disney zijn strategie aangepast. ‘Mulan’, één van de grootste films van het jaar, krijgt geen grote bioscooprelease maar komt rechtstreeks naar de huiskamer van Disney+ abonnees. Ze zullen daar wel een eenmalig bedrag van 30 dollar (22 euro) voor moeten ophoesten. De bioscoopuitbaters zijn uiteraard teleurgesteld. Zij snakken naar nieuwe films en ‘Mulan’ zou een publiekstrekker geweest zijn. Momenteel gonst het van de geruchten dat ‘Mulan’ op Disney+ al meer dan 200 miljoen heeft opgebracht in de VS. Als die cijfers kloppen, is dat een potentiële ramp voor de bioscopen. Er is nog slecht nieuws. Het huis van de muis heeft de release van ‘Black Widow’ uitgesteld naar het voorjaar. Is het uitstel of afstel?

Wat brengt de toekomst?

Cinema en streaming kunnen naast elkaar bestaan. Netflix is in veel huishoudens al een paar jaar een vaste waarde terwijl 2018 en 2019 absolute topjaren waren voor de bioscopen. Maar we leven in een veranderende wereld. Trekken we massaal naar de cinema als het virus onder controle is of geven we de voorkeur aan onze veilige huiskamer waar we geen regeltjes moeten volgen?
Willen of kunnen de mensen nog geld geven aan een bioscoopbezoek of is het een luxeproduct dat ze nu laten vallen? De kans dat de prijzen in de bioscopen gaan stijgen is immers groot aangezien de geleden verliezen moeten goedgemaakt worden. Maar voor de prijs van één bioscoopticket (met supplementen) heb je één maand Netflix én Disney+ of Apple TV of Amazon of…
De huidige crisis heeft een ravage aangericht, zoveel is zeker. In 2020 haalt streaming het voorlopig van cinema en het is een ongelijke strijd.

DM

een reactie toevoegen

login