Alejandro González Iñárritu

Image

Alejandro González Iñárritu (1963) heeft voor hij zijn carrière begint al heel wat van de wereld gezien. Zijn reizen hebben hem beïnvloed als filmmaker zegt hij daarover. Na zijn reizen keert hij terug naar Mexico om te studeren waarna hij aan de slag gaat bij de radio. Eind jaren ’80 componeert hij zelfs muziek voor een aantal films. Een paar jaar later richt hij zijn eigen (succesvolle) filmmaatschappij op. Eind jaren ’90 beslist Iñárritu om het te proberen als regisseur. Zijn eerste langspeler is meteen een schot in de roos. Amores Perros (2000) levert hem een Oscarnominatie op voor beste buitenlandse film. De vertelstructuur, waarbij Iñárritu drie verhalen met elkaar verweeft, is opvallend. De film moet het uiteindelijk afleggen tegen het sterke Crouching Tiger, Hidden Dragon in 2001. Het jaar waarin ook onze eigen Iedereen Beroemd genomineerd was. Niettemin wordt zijn carrière als regisseur gelanceerd.

Iñárritu zou die vertelstructuur aanhouden in zijn twee volgende films 21 Grams en Babel. Die laatste levert hem in 2007 als eerste Mexicaan een Oscarnominatie op voor beste regie. Na dat drieluik is er een duidelijke verandering merkbaar in zijn werk. De thematiek van hoe mensen worstelen met hun tragedies blijft wel aanwezig maar hij focust zich daarbij vooral op één hoofdpersonage zoals in Birdman en Biutiful. Birdman is zelfs behoorlijk komisch. Dat hadden we van Iñárritu nog niet gezien. Dat blijkt slechts eenmalig want in The Revenant is de humor ver te zoeken.

Wat nog opvalt bij Iñárritu is dat hij het beste uit zijn acteurs weet te halen. In zijn zes langspeelfilms (die allemaal wereldwijd lovende kritieken kregen) spelen er maar liefst tien acteurs die werden genomineerd voor een Oscar. Uiteindelijk zou enkel Leonardo DiCaprio (The Revenant) winnen.

DM

een reactie toevoegen

login