Alfonso Cuarón

Image

Alfonso Cuarón (1961) twijfelt op jonge leeftijd. Wil hij regisseur of astronaut worden? Hij kiest voor het eerste. Een goede keuze zo blijkt. Na een teleurstellende ervaring in de Verenigde Staten met Great Expectations keert Cuarón terug naar zijn roots en leert de wereld hem pas echt kennen. Met Y tu Mamá También (2001), een road movie vol seksueel verlangen, versiert Cuarón (weliswaar pas in 2003 na een Amerikaanse release) een eerste Oscarnominatie (beste originele scenario). Bovendien wordt de film een commercieel succes.
Vervolgens probeert Cuarón het nogmaals in de VS. In 2004 levert hij met Harry Potter and the Prisoner of Azkaban volgens velen de beste aflevering van de succesvolle franchise af. Maar het is zijn volgende film die inslaat als een bom. Het futuristische Children of Men krijgt in 2007 drie Oscarnominaties waaronder één voor het camerawerk van Emmanuel Lubezki. Cuarón had in zijn voorgaande films al geëxperimenteerd met lange shots maar in Children of Men zijn die van ongeziene aard. Uiteindelijk kwam er toch wat CGI-werk aan te pas bij het monteren waardoor sommige shots langer lijken dan ze zijn maar niettemin ziet het er indrukwekkend uit.

Daarna laat Cuarón het regisseren even links liggen tot Gravity. Cuarón is dan wel geen astronaut geworden, maar de film toont zijn liefde voor dat vak. De film die hem uiteindelijk twee Oscars oplevert, is een visueel meesterwerk. Op James Camerons Avatar na zagen 3D-effecten er nooit eerder zo prachtig uit.

Na alweer een lange pauze staat Cuarón er nu weer met zijn meest persoonlijke film. Volgens hem is Roma voor 90 procent gebaseerd op zijn eigen herinneringen. Of het een voorbode is voor de Oscars is moeilijk te zeggen maar de film won al onder meer de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film.

DM

besproken items

een reactie toevoegen

login