David Prowse

Image

Darth Vader - het filmpersonage uit Star Wars dat al verschillende keren werd verkozen tot grootste filmslechterik aller tijden (o.a. door Empire Magazine), werd neergezet door een acteur waarvan weinigen de naam zullen kennen, iemand die ook weinig krediet heeft gekregen voor zijn prestatie.

David Prowse is een Engelsman, een voormalig succesvolle bodybuilder en een grote motorliefhebber. Vanwege zijn gespierd lichaam en lengte (2 meter) werd hij wel meer gecast om imposante figuren te vertolken, naast Darth Vader speelde hij bijvoorbeeld ook eens het Monster van Frankenstein. Hij deed ook mee in A Clockwork Orange. Daarnaast hielp hij ook bekende acteurs om spieren bij te kweken, zo trainde hij o.a. Christopher Reeve voor zijn rol als Superman. Hij overwon ook prostaatkanker.

Carrie Fisher (Princes Leia) heeft ooit gezegd dat ze op de set een bijnaam hadden verzonnen voor Prowse, namelijk “Darth Farmer”, te wijten aan zijn zwaar Brits accent. David kreeg net als alle andere acteurs een heleboel dialooglijnen die hij moest instuderen - tijdens het verfilmen van zijn scènes sprak hij deze ook nog uit, maar uiteindelijk werden deze tegen zijn zin gedubd door James Earl Jones, wat natuurlijk een heel verstandige beslissing bleek te zijn. Hij kwam dit pas te weten tijdens het zien van de avant-première, maar het kon natuurlijk erger (Christopher Lee ontdekte bijvoorbeeld pas op de avant-première van The Return of the King dat hij volledig uit de film geknipt was, dit even terzijde). Omdat ook het zwaardvechten langs geen kanten lukte nam uiteindelijk de lesgever Davids plek over tijdens de vechtscènes.

Omdat men met een grote informatielek bleek te zitten tijdens de opnames van de eerste Star Wars film, verving George Lucas belangrijke plot-punten in het script van de volgende film door voorlopige alternatieven (The Empire Strikes Back). In het script van David Prowse stond bijvoorbeeld dat Darth Vader zou verkondigen aan Luke dat niet hijzelf, maar Obi-Wan diens vader bleek te zijn. Wanneer vervolgens nog voor die film in de zalen kwam een artikel verscheen (in de Engelse krant The Daily Mail) met daarin diezelfde spoiler, wisten ze natuurlijk wie de mol bleek te zijn. Vermoedelijk werd David hierdoor vervangen door een andere acteur tijdens de Darth Vader ontmasker scène in de daarop volgende Star Wars film Return Of The Jedi, het gezicht en stem van de acteur Sebastian Shaw werden hiervoor gebruikt. Tijdens de opnames van die film klikte het trouwens ook niet echt tussen Prowse en regisseur Richard Marquand, waardoor op een bepaald moment zelfs met een stand-in werd gewerkt. Maar omdat die stand-in de Emperor maar niet omhoog geheven kreeg hebben ze dit uiteindelijk toch door onze spierbundel laten doen.

Vanwege zijn onprofessioneel gedrag werden zijn royalties van de Star Wars films ontnomen. Tevens werd hem ook het recht ontzegt om officiële Star Wars events bij te wonen, waar acteurs vaak tegen betaling handtekeningen geven (Op andere events kon dit natuurlijk nog wel). In de veel later opgenomen film Revenge Of The Sith verscheen Darth Vader terug met pak in de film, maar werd toen vertolkt door Hayden Christensen en niet door David Prowse. De ondertussen overleden Peter Mayhew (Chewbecca) kreeg wel de kans om zijn personage opnieuw te vertolken in The Force Awakens dus dat zegt heel veel.

Tot slot, aangezien er ontzettend weinig van David Prowse overblijft in het personage van Darth Vader, verdient hij dan wel een applaus voor zijn prestatie? Zeker wel! Het is immers zijn eigen mimiek die Darth Vader mee vervolledigde, dit kan je o.a. duidelijk merken in een scène op het einde van The Empire Strikes Back, waarin hij Luke naar The Dark Side probeert te overhalen met zijn gebalde vuist…

OMG

besproken items

Comments

devalk

05/24/2020 06:09

dat wist ik nu helemaal niks over goed artikel

een reactie toevoegen

login