Kurt Russell

Image

Een naam die staat zoals een huis, in de ogen van mijn generatie de ultieme bad-ass in verschillende 80’s cultfilms. Hij is tevens ook die man die op dezelfde dag kan trouwen en geboren worden, interessant genoeg om even bij stil te staan.

Kurt heeft een nogal vreemde tweede naam voor het Nederlandstalig publiek want hij is geboren als Kurt Vogel Russell op 17 maart 1951 (onthoud deze datum) in een sportief gezin. Zijn vader is een prof in het baseball en zijn zus zou later een zoon krijgen die zijn grootvader voorbijsteekt.

Kurt besluit om de twee te combineren en speelt nog actief baseball en acteert tot een blessure begin jaren 70. Zijn acteercarrière nam een vliegende start in de swinging 60’s. In zijn tienerjaren speelde hij al mee in populaire Amerikaanse series zoals Gilligans Island; The Fugitive; Gunsmoke en de titelrol in The Travels of Jaimie McPheeters. Destijds allemaal invloedrijke series op de Amerikaanse TV.

De 70’s staan gekenmerkt als het Walt Disney tijdperk, we denken spontaan dat hij een of andere stemmenacteur zou zijn maar Disney wou het live-action proberen en Kurt tekent een contract van 10 jaar met daarin verscheidene films die de annalen van de geschiedenis enkel op IMDB halen en niet echt te vermelden zijn. Hij trouwt, hopelijk bewust, met Season Hubley welke een vrij onbekende actrice is op 17 maart 1979. Dezelfde dag als zijn verjaardag, dubbel feest of dubbele spijt?

Een scheiding bleef niet uit, mid jaren tachtig knoopt hij een relatie aan met Goldie Hawn die de tands des tijds doorstaat. De 80’s is de periode vanaf wanneer hij echt erfgoed is geworden in het collectieve geheugen. Zijn samenwerkingen als anti-held met John Carpenter zijn legendarisch geworden. We denken aan Snake Plissken in Escape from New York (1981), R.J. in The Thing (1982) en mijn persoonlijke favoriet Jack Burton als eenzame trucker in een spooky Chinatown in Big Trouble in Little China (1986).

De jaren 90 is het blockbustertijd! We denken aan Backdraft (1991) van Ron Howard, de start van de Stargate franchise in 1994 (al vind ik RD Anderson toch een betere O’Neil) en Tombstone (1993).

Meer recent zien we hem in enkele Fast & Furious films (2015+2017), (groot) Ego in Guardians of The Galaxy 2 (2017), vol kerstvreugde in de Netflix film The Christmas Chronicles (2018) en twee westerns Bone Thomahawk (2015) en The Hateful Eight (2015). De link met westerns is een rode draad in zijn leven, van de titelrol in Jaimie McPheeters tot Tombstone tot The Hateful 8.

De cowboy die trouwde en geboren werd op dezelfde dag zal volgend jaar -in een kleinere rol- opdraven in het langverwachte Once Upon A Time In Hollywood van Quentin Tarantino. Ik steek alvast Big Trouble nog eens in de dvd speler en speel dit weekend het nieuwe bordspel met de Moovies-crew.

Cheers and happy birthday/first wedding anniversary Kurt!

MVL

besproken items

een reactie toevoegen

login