Back to the future

Image

21 oktober doet bij velen mogelijk een belletje rinkelen. Naast de dag van de Heilige Ursula is het ook de verjaardag van wijlen Carrie Fisher. Maar bij mij staat 21 oktober in het geheugen gegrift als de dag waarop Marty McFly in zijn DeLorean stapte. Happy Back To The Future (BTTF)-day!

Als we zelf in onze DeLorean stappen dan moeten we de boordcomputer instellen op het jaar 1980. Tijdens een bezoek aan zijn ouders doorbladert medeschrijver Bob Gale een doos oude foto’s. Hij vraagt zich af of hij bevriend zou zijn met zijn vader als ze samen op de middelbare school zouden gezeten hebben.

Hij bespreekt het met zijn medestudent Robert Zemeckis en het idee voor de film is geboren. Wel met het verschil dat er door de tijd wordt gegaan in een koelkast i.p.v. met een auto. De koelkast wordt in, tja, de koelkast gestopt omdat het duo vreest dat kinderen zichzelf zouden opsluiten in hun eigen vrieskasten als de film succesvol zou zijn (George Lucas dacht zo ver niet na bij het schrijven van Indiana Jones & The Kingdom of the Crystal Skull). Was het maatschappelijke verantwoordelijkheidszin of vrees voor processen waardoor Gale en Zemeckis van gedacht zijn veranderd? We zullen het nooit weten maar we zijn hen dankbaar dat ze uiteindelijk hebben gekozen voor de iconische DeLorean.

De DeLorean Motor Company heeft er evenwel niet van geprofiteerd gezien ze al voor de release bankroet gingen wegens aanklachten tegen de topman i.v.m. drugstrafiek. Uiteindelijk bleek de man onschuldig.

Het script was niet meteen een hit bij de studio’s waar ze gingen aankloppen. In een tijd waarin o.a. Porky’s & Fast Times at Ridgemont High uitkwamen was het te braaf en te weinig seksueel getint. Uiteindelijk vinden Gale en Zemeckis na wat herschrijven een medestander in Steven Spielberg die het via Universal kan uitbrengen. De rest is geschiedenis met een succesvolle release in de zomer van 1985. Twee sequels worden later tegelijk gefilmd en uitgebracht in 1989 en 1990. Alle drie de films vormen wonderwel één geheel aagezien ze elkaar allemaal shot op shot opvolgen, zeer uitzonderlijk in de wereld van film!

In 2015, exact 30 jaar later, brengen enkele van de merken die in de films prominent aanwezig zijn speciale producten uit. Jammer genoeg heeft Mattel compleet de boot gemist en hebben we geen HoverBoards maar wel een Pepsi Perfect en speciale Nike’s gekregen (zonder automatische veters, die hebben ze pas begin 2019 uitgebracht). Michael J. Fox, die Marty speelt, heeft drie versies gezien van 2015, tweemaal in de film en éénmaal in het echte leven. Wij kunnen alleen maar hopen dat we in de beste versie zitten. Al lijkt het er verdomd hard op dat we met Biff Tannen in het Witte Huis zitten?

MVL

een reactie toevoegen

login