Bumblebee: Meer E.T. dan Transformers

Image

In deze prequel die voorafgaat aan de Transformersfilms belandt de Autobot Bumblebee in 1987 op de aarde. Hij is op de vlucht voor de slechte Decepticons die zijn thuiswereld Cybertron dreigen over te nemen. Bumblebee wordt gevonden door Charlie Watson (Hailee Steinfeld), een 18-jarige tiener die op zoek is naar zichzelf.

Het verschil met de vorige films in de reeks kan niet groter zijn. De belangrijkste reden daarvoor is dat Michael Bay de regie uit handen gaf en enkel optrad als producer. De regie werd toevertrouwd aan Travis Knight die enkele jaren geleden verbaasde met de prachtige animatiefilm Kubo and the Two Strings.

Knight pakt het veel soberder aan dan Bay. Niet het overdadige geweld, maar wel de ontluikende vriendschap tussen Charlie en Bumblebee staat centraal. Daardoor leunt deze aflevering dichter aan bij E.T. dan bij Transformers (grote robots die kunnen transformeren in allerlei voertuigen voor de leken onder ons).

Hoewel de film nooit het niveau haalt van de Spielbergklassieker is het toch een mooi coming-of-age-verhaal vol humor (Bumblebee’s liefde voor The Breakfast Club en zijn haat voor Rick Astley) en avontuur. Aan actie is er geen gebrek. De film opent met een spectaculaire oorlogsscène op Cybertron. Raketten en robotonderdelen vliegen je om de oren.

De grote ster van de film is uiteraard Bumblebee. Knight gaf in interviews aan dat hij een grote fan was van de animatiereeks en dat zie je. Deze film is gemaakt door iemand met liefde voor het bronmateriaal. Het design van de Transformers leunt veel dichter aan bij de tekenfilms dan bij de Bayfilms. Zo is Bumblebee ditmaal geen hippe Camaro, wel een aftandse Beetle zoals in de tekenfilm.

Hailee Steinfeld (True Grit, Pitch perfect 2 & 3) staat naast de robot voortreffelijk te acteren. De ondersteunende cast (met o.a. John Cena en John Ortiz) is niets bijzonder hoewel de stemacteurs schitterend werk leveren. De immer fantastische Peter Cullen, de stem van Optimus Prime sinds het begin in 1984, herneemt zijn rol en de stemmen van de slechteriken zijn die van Justin Theroux en Angela Bassett. Vooral Bassett is heerlijk in de rol van Shatter.

Het verplichte liefdesverhaaltje had niet gehoeven en niet alle grappen waren even geslaagd, maar voor de rest valt er weinig aan te merken op Bumblebee. De waanzinnige 80’s soundtrack is een leuke bonus.

DM

besproken items

een reactie toevoegen

login