‘How to Train Your Dragon: The Hidden World’ – mooi sluitstuk van formidabele trilogie

Image

Het derde deel van de trilogie is het einde van de geweldige reis die Hiccup (Jay Baruchel) en zijn draak Toothless begonnen in ‘How to Train Your Dragon’ (2010). Wanneer drakendoder Grimmel (F. Murray Abraham) opduikt om Toothless te vermoorden, wil Hiccup op zoek gaan naar de mythische Hidden World zodat de draken en Vikings in alle rust vredig kunnen samenleven.

Zoals te verwachten is deel drie weinig vernieuwend. Hoewel er wat sleet op de formule komt, heeft ‘The Hidden World’ toch heel wat te bieden. De film is een echt coming-of-age-verhaal geworden. Hiccup is niet langer de onhandige Vikingjongen uit de eerste film, maar hij heeft zich inmiddels opgeworpen als leider van de Vikings van Berk. De vriendschap tussen Hiccup en Toothless staat nog steeds centraal en die is nog altijd aandoenlijk. Als je geen fan bent van Toothless is de kans groot dat er een steen zit waar er een hart zou horen te zitten.

Het sluitstuk heeft net als de tweede film een donkere ondertoon en is ernstiger dan het eerste deel. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er niet gelachen kan worden (de scène waarin Toothless een vrouwelijke draak het hof wil maken is ronduit hilarisch). Voor de kleinsten onder ons zijn er de vriendjes van Hiccup die bij de volwassen kijkers dan weer eerder als irritant kunnen overkomen.

‘The Hidden World’ werd net als de eerste twee delen geschreven (gebaseerd op de boekenreeks van Cressida Cowell) en geregisseerd door Dean Deblois, die het wederom voortreffelijk doet. John Powell stond dan weer voor de derde keer in voor de muziek. Ook hij levert nogmaals fantastisch werk.

Maar waar de film echt in uitblinkt is de animatie. Die is niet minder dan spectaculair. Let vooral op de scènes aan de watervallen en die waarin Toothless en de light fury (de witte draak met de camouflagetechniek van Predator) rondvliegen in de verborgen wereld. De details zijn ook indrukwekkend ( bijv. de huid van Toothless en de beginnende baard van Hiccup). Pixar is al jaren de nummer één op het gebied van animatie maar met deze film moet Dreamworks niet onderdoen voor de concurrent.

How to Train Your Dragon: The Hidden World’ is niet de beste films uit de reeks maar wel een waardige afsluiter van een prachtige trilogie.

DM

een reactie toevoegen

login