Rocky (1976)

Image

Regie: John G. Avildsen

Cast: Sylvester Stallone, Talia Shire

IMDB: 8.1

Rotten Tomatoes: 94 %

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) is een amateurbokser die een sober en kleurloos leven leidt in Philadelphia. Hoewel zijn trainer Mickey (Burgess Meredith) ooit een grote bokser in hem zag heeft Rocky het nooit gemaakt. Om rond te komen int Balboa schulden voor een lokale gangster. Hij hangt vaak rond in een lokale dierenwinkel waar Adrian (Talia Shire), de zus van zijn beste vriend Paulie (Burt Young) werkt. ’s Avonds stapt Rocky in de ring om wat bij te verdienen. Op een dag komt de wereldkampioen bij de zwaargewichten Apollo Creed (Carl Weathers) naar Philadelphia voor een belangrijk gevecht. Wanneer de kamp niet kan doorgaan en er geen vervanger wordt gevonden beslist Apollo’s team dat het een goed idee zou zijn om de wereld te tonen dat Amerika het land of opportunity is en een amateur de kans te geven op de wereldtitel. Creed laat zijn oog vallen op Rocky’s bijnaam: the Italian Stallion. Balboa aanvaardt het aanbod en traint harder dan ooit goed wetende dat hij eigenlijk geen kans maakt op de titel. Maar als hij het 15 ronden kan volhouden, zou hij wel kunnen tonen dat hij iets waard is.

‘Rocky’ is een schijnbaar simpele film. Het verhaal is niet bijster origineel en er zitten geen onverwachte wendingen in. Maar Stallone, die het scenario zelf schreef, bedacht de held die iedereen wilde zijn. Rocky Balboa is de ultieme underdog. Hij is niet zomaar een bokser maar een gewone man die een enorme kans krijgt en er alles aan doet om die te grijpen. Aan de andere kant van de ring staat een schitterende vijand. Apollo Creed is een beetje Muhammad Ali, charismatisch en arrogant. The Master of Disaster heeft stijl. Iets wat Rocky absoluut niet heeft. Techniek heeft hij ook niet. Balboa is allicht de enige bokser die de stoten van zijn tegenstander pareert met zijn gezicht. Voor zij die ‘Friends’ hebben gezien: Rocky bokst een beetje zoals Phoebe loopt. Maar dat is wat hem zo geliefd maakt. Balboa heeft karakter en doorzettingsvermogen. Rocky laat ons geloven dat alles mogelijk is als je er hard genoeg voor werkt.

Hetzelfde geldt voor Sylvester Stallone. De acteur was midden de jaren ’70 relatief onbekend. Toen hij het script voor ‘Rocky’ had geschreven was hij zo goed als blut. Hij had zelfs zijn hond verkocht. United Artists was geïnteresseerd maar de studio wilde iemand anders voor de hoofdrol. Dat was voor Stallone uitgesloten. Hij moest en zou zelf de hoofdrol spelen. Zelfs toen Stallone 350.000 dollar kreeg aangeboden voor het script – hij had toen nog 106 dollar op zijn rekening – hield hij het been stijf. Uiteindelijk kreeg Stallone zijn zin en hij kocht ook zijn hond terug. Die kreeg trouwens ook een rol. Butkus, de hond in de film is Stallone’s hond. De rest is geschiedenis. Stallone is fantastisch als Rocky. De rest van de cast levert ook schitterend werk (Stallone, Shire, Meredith & Young kregen een Oscarnominatie, Butkus helaas niet). Voeg daar de uitstekende muziek van Bill Conti aan toe en je hebt een recept voor succes.

En of het een succes was. ‘Rocky’ sloeg de wereld met verstomming. De film versierde maar liefst tien Oscarnominaties en wist er drie te verzilveren: beste montage, beste regisseur en beste film. ‘Rocky’ klopte o.a. ‘Taxi Driver’ en ‘All the President’s Men’. Als je vandaag naar Philadelphia gaat zie je nog steeds toeristen de trappen oplopen van het Philadelphia Museum of Art (of daar een poging toe doen). Vervolgens draaien ze zich om en aanschouwen ze de stad met hun twee vuisten gebald in de lucht. Zo wanen ze zich allemaal even Rocky Balboa.

DM

Comments

devalk

04/15/2020 17:38

zeer goed geschreven , zet er maybe ook weetjes bij 

een reactie toevoegen

login