Rudy (1993)

Image
Rudy

Regie: David Anspaugh

Cast: Sean Astin, Jon Favreau

IMDB: 7.5

Rotten Tomatoes: 78 %

Rudy Ruettiger (Sean Astin) groeit op in een katholiek arbeidersgezin in Joliet. Het gezin is fan van de Notre Dame Fighting Irish, de footballclub van de universiteit van Notre Dame (College football is zeer populair in de Verenigde Staten). Het is Rudy zijn grote droom om ooit voor de Fighting Irish te spelen. Hij heeft echter een paar problemen. Zijn cijfers zijn niet goed genoeg om toegelaten te worden tot de universiteit. Hij is ook niet echt een goede atleet en bovendien is hij eigenlijk te klein om football te spelen. Rudy zal net als zijn vader en zijn broers gaan werken in de lokale staalfabriek maar dan wordt hij getroffen door een persoonlijk drama. Hoewel bijna niemand in hem gelooft besluit Rudy om alles op alles te zetten om zijn grote droom waar te maken: spelen voor Notre Dame.

‘Rudy’ is gebaseerd op het leven van Daniel “Rudy” Ruettiger. Net als zo veel andere sportfilms vertelt ‘Rudy’ een underdogverhaal. Hoewel het nogal voorspelbaar is, kan je niet anders dan supporteren voor Rudy. Voor hem draait het niet om winnen. Rudy wil gewoon deel uitmaken van het team. Het truitje dragen van zijn favoriete club zou voor hem al een overwinning zijn. En daar heeft hij alles voor over. Rudy spreekt tot de dromers onder ons. Het is het verhaal van elke jongen die niet geboren is als topatleet maar toch nooit opgeeft. Hij toont wat je kan bereiken op karakter en doorzettingsvermogen. Rudy is een beetje als Rocky met het verschil dat Rocky een kans krijgt. Rudy niet, hij moet er enorm hard voor werken.


‛‛ He's so little! ‚‚
D-Bob (Jon Favreau)

Om de film te laten werken, heb je iemand nodig waar je als kijker alleen maar sympathie voor kunt opbrengen. Sean Astin (de dikke Hobbit uit ‘The Lord of the Rings’) bleek een uitstekende keuze te zijn. Hij heeft die vriendelijke uitstraling (Astin blijkt ook een alleraardigste kerel te zijn in het echte leven) en speelt Rudy vol overgave. Verder zien we nog Charles S. Dutton in een prachtige rol. Hij speelt Fortune, Rudy’s vriend naast het veld. Rudy’s studievriend D-Bob wordt gespeeld door Jon Favreau. Vince Vaughn duikt ook op in de film. Favreau en Vaughn leerden elkaar kennen op de set van ‘Rudy’. De twee werden goede vrienden en werkten nog vaker samen.

David Anspaugh regisseerde de film. Het script is van de hand van Angelo Pizzo. Dat duo was niet aan zijn proefstuk toe wat sportfilms betreft. Samen maakten ze in 1986 de basketfilm ‘Hoosiers’ . Jerry Goldsmith – die er ook bij was bij ‘Hoosiers’ – levert wederom een prachtige score af.

De echte Daniel Ruettiger is kort in de film te zien in het publiek tijdens de laatste wedstrijd. Hij zit achter Ned Beatty die zijn vader speelt.  Ruettiger is ook in het echte leven een inspiratiebron. Hij komt aan de kost als ‘motivational speaker’. In 2011 had hij wel een aanklacht aan zijn been voor fraude. Zelfs de grootste inspiratiebronnen kunnen al eens een misstap begaan blijkbaar. Laat dat je er niet van weerhouden om ‘Rudy’ een kans te geven als je de film nog nooit hebt gezien. Wees niet verbaasd als je op het einde een traantje moet wegpinken.

DM

een reactie toevoegen

login