Rush (2013)

Image
Rush

Regie: Ron Howard

Cast: Chris Hemsworth, Daniel Brühl

IMDB: 8.1

Rotten Tomatoes: 88 %

In 1976 kent de formule 1 een seizoen om nooit te vergeten. De Brit James Hunt (Chris Hemsworth) daagt de berekende Oostenrijker Niki Lauda (Daniel Brühl) uit voor de titel. Hunt is naast het circuit meer rockster dan coureur maar eens de motoren beginnen brullen, is hij bijna niet te evenaren. De Brit is misschien roekeloos, maar bovenal zeer getalenteerd. Niki Lauda is alles wat Hunt niet is. Hij doet er alles aan om de beste te zijn. Dat anderen hem niet moeten, is voor Lauda geen probleem. Na een sterk seizoensbegin lijkt de Oostenrijker gemakkelijk te gaan winnen, maar na die noodlottige Grand Prix in Duitsland worden de machtsverhoudingen serieus door elkaar geschud.
 
Chris Hemsworth bewijst dat hij meer kan dan met zijn hamer zwaaien (verwijzing naar zijn rol van Thor, niet naar een pornoverleden). Hij zet James Hunt overtuigend neer als de playboy die hij schijnbaar was. Dat wordt in het begin al snel duidelijk wanneer hij gewond het ziekenhuis binnenwandelt om een paar minuten later seks te hebben met de verpleegster.
Daniel Brühl speelt de rol van zijn leven. Zoek na het bekijken van de film een interview op met Niki Lauda en wees onder de indruk. Zijn accent en manier van spreken is perfect. Lauda zelf is het daarmee eens.


‛‛ The way Daniel Brühl played me was outstanding ‚‚
Niki Lauda

Hoewel het gemakkelijk is om als kijker meer sympathie te hebben voor de charismatische Hunt zijn schrijver Peter Morgan en regisseur Ron Howard erin geslaagd om de mensen achter de coureurs ook uit de verf te laten komen. Daardoor krijg je respect voor beide racers. Ook voor de asociale Lauda. De scène waarin hij en zijn aanstaande een lift krijgen van twee Italianen is daar een mooi voorbeeld van.

DOP Anthony Dod Mantle weet te scoren met zijn camerawerk. De races zien er spectaculair en sfeervol uit. Vooral de shots in de regen voor en tijdens de race in Japan zijn schitterend. Howard weet in aanloop naar de races – mede dankzij de muziek van Hans Zimmer - de spanning ook zeer goed op te bouwen.
Rush’ schiet razendsnel uit de startblokken, verliest nergens snelheid en eindigt met een nagelbijtende finish.

DM

besproken items

een reactie toevoegen

login